Jasper wijst de weg: openbare data gemakkelijk op de kaart

Zo ontstond Mappi. Geen ingewikkeld technisch systeem, maar een intuïtieve kaartoplossing die geo-informatie bruikbaar maakt voor iedereen. In gesprek met Jasper, software architect voor Mappi, vertelt hij hoe het is uitgegroeid tot de tool die gemeenten en inmiddels ook sportevenementen helpt om hun data letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten.
Jasper, jij bent vanaf het begin betrokken bij Mappi. Kun je iets vertellen over de start?
Het begon jaren geleden als een los project bij SWIS, het bedrijf waar Mappi onderdeel van is. Samen met collega’s bouwden we de eerste versie die we steeds konden kopiëren en verbeteren voor nieuwe klanten. Gemeente Amsterdam was een van de eerste grote gebruikers, en vanaf daar is het gaan groeien. Van losse projecten naar iets dat voor meerdere klanten tegelijk werkt zonder steeds aparte versies te bouwen. Mijn rol was vooral technisch. Ik heb de basis van de architectuur gelegd en later de tool mee opgebouwd tot wat het nu is.
Wat maakt Mappi anders dan andere geo-tools?
Het zit in de eenvoud. Veel geo-tools zijn volgeladen met functies, knoppen, menu’s waar niet-technische mensen in verdwalen. Mappi is ontworpen met gebruiksvriendelijkheid voorop. Voor redacteurs, communicatieadviseurs, projectleiders die in een paar klikken zelf een kaart willen maken. Laagdrempelig en helemaal toegankelijk.
En hoe blijft Mappi zich ontwikkelen zonder die eenvoud te verliezen?
Door kritisch te blijven. We luisteren goed naar gebruikers, maar niet elk verzoek betekent automatisch een nieuwe feature. We toetsen alles op impact en onderhoudbaarheid. Samen met product owner Nynke houden we de balans tussen wat gebruikers willen en wat het product aankan op lange termijn.
Welke data kun je in Mappi kwijt?
Alles wat openbaar is, kun je in principe op een Mappi kaart laten zien. Van wegwerkzaamheden tot bomenbestanden of evenementen. Als je die data koppelt aan een centrale bron, blijft het altijd actueel op de kaart. Gemeenten zijn bijvoorbeeld verplicht om bepaalde data openbaar te maken. Dan is het fijn als dit goed vindbaar en bruikbaar is voor inwoners. Voor grote gemeenten zoals Amsterdam is het koppelen van die data vaak makkelijker. Kleinere gemeenten werken soms nog met verschillende Excelbestanden, maar ook daar kunnen we veel betekenen. Mappi maakt integreren van een kaart net zo makkelijk als het embedden van een YouTube-video. Voor iedereen.
En hoe zit het met privacy en veiligheid?
Mappi is een publieke kaartviewer. Alles wat je erin zet, is zichtbaar voor iedereen. Dus je zal geen privacygevoelige data plaatsen. Maar juist voor openbare informatie, die gemeenten beschikbaar moeten maken, is het perfect. Verder zorgen wij ervoor dat gebruikersdata veilig is: we zijn ISO 27001 gecertificeerd en vermijden standaard het gebruik van externe diensten zoals Google.
Zijn er dingen ‘onder de motorkap’ die gebruikers niet zien, maar waar ze wel baat bij hebben?
Zeker. We zorgen ervoor dat je standaard verschillende koppelingen kan maken. En dat datasets automatisch actueel blijven, als de bron dat ook is tenminste. Daardoor kan iedereen die er mee werkt vertrouwen op de kaart, zonder elke dag handmatig te hoeven checken. Alles draait op een intuïtief CMS en de handige Wizard helpt in de backend stap voor stap bij het maken van kaarten. Je kiest een dataset, geeft aan wat je wilt tonen en plaatst de kaart vervolgens in de relevante context.
Wat was voor jou het meest memorabele moment met Mappi?
We hebben tijdens de corona pandemie in Leiden weleens real-time drukte metingen op de kaart gezet via sensoren van de gemeente. Zo konden mensen zien hoe druk het in winkelstraten was. Dat soort toepassingen laten zien hoe actueel en maatschappelijk relevant het kan zijn om via een interactieve kaart te communiceren.
Waar kijk jij het meest naar uit als het gaat om de toekomst van Mappi?
Er zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van geo-standaarden en visualisatie. Zo bieden vector-gebaseerde kaarten steeds meer mogelijkheden om kaarten verder te personaliseren. Wij vernieuwen op dit moment het CMS zodat we de basis verder professionaliseren en het nog intuïtiever wordt. Een stevige, toekomstbestendige fundering waarmee we kunnen doorontwikkelen.
Stel, iemand denkt nu nog steeds: ‘Klinkt toch ingewikkeld, ik twijfel’ - wat zou je die persoon zeggen?
Je zult verbaasd zijn hoe snel je iets op de kaart kunt zetten. We zorgen er voor dat Mappi gebruiksvriendelijk en simpel in gebruik is. Verschillende gemeenten, en onlangs ook de Leiden Marathon en de Singelloop, tonen al aan hoeveel impact het heeft om je data visueel te maken. Het is de manier om transparant, toegankelijk en efficiënt je openbare data te communiceren.
Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van anderen: