Zo maak je je kaart vindbaar, bruikbaar en relevant

17 juni 2025
Je hebt een mooie interactieve kaart gemaakt met Mappi. De data klopt, het ziet er goed uit, en nu wil je de kaart delen. Met bezoekers, inwoners, je collega’s, of op social media. Maar hoe? Van embedden op je website tot QR-codes in de nieuwsbrief, van mobiele toegankelijkheid tot tips voor social media: hier laten we je zien hoe je je Mappi kaart slim en effectief deelt, zodat iedereen de kaart snel kan vinden en gebruiken.

Werknemers van SWIS en Mappi met waterpistolen die richten op de camera

1. Embed de kaart direct op de website 

Wil je een Mappi-kaart integreren op de website of in je CMS? Met de embedfunctie voeg je de kaart direct toe op de pagina waar hij relevant is, binnen de context van je content. Zo krijgt de kaart een duidelijke rol in je verhaal: als visuele ondersteuning van je tekst of als handige manier om extra uitleg te geven bij een onderwerp.  

In tegenstelling tot een statische afbeelding of een PDF is embedden van de kaart volledig interactief en toegankelijk. Gebruikers kunnen inzoomen, lagen aan- of uitzetten en direct navigeren binnen het gebied dat jij toont. Zo wordt je kaart visueel aantrekkelijk en bruikbaar. En het goede nieuws: embedden is net zo makkelijk als het toevoegen van een afbeelding. De kaart staat in een paar klikken live: 

  • Open je kaart in Mappi
  • Ga naar Kaartinstellingen
  • Klik op ‘Embedcode kopiëren’
  • De HTML iFrame-code is nu gekopieerd
  • Plak deze in je CMS of pagina 

Mappi werkt moeiteloos samen met vrijwel elk CMS, zoals WordPress, Drupal of TYPO3. Geen technische kennis of maatwerk nodig. Je kunt de embed daarnaast ook aanpassen aan wat voor jouw pagina het beste werkt. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • De grootte van je iFrame
  • Een vast zoomniveau of een relevante beginlocatie in
  • Welke lagen of categorieën standaard aanstaan, zodat je dit kunt afstemmen op wat het meest relevant is binnen de context van de pagina. Hoe dat werkt lees je hieronder. 

"Het delen van een kaart moet net zo makkelijk zijn als het embedden van een YouTube-video." - Jasper Zonneveld, Software Architect Mappi. 
 

2. Deel een directe link naar een specifieke weergave 

Wist je dat je ook een directe link kunt maken naar een specifieke locatie of zoomniveau op je kaart? Je kunt zelfs een locatie openklappen. In dat geval wordt de opengeklapte locatie ook meegenomen in de url die deze locatie automatisch opent. Dat maakt het heel makkelijk om mensen met één klik direct naar het juiste punt op de kaart te sturen. Handig voor bijvoorbeeld: 

  • Social media posts: “bekijk hier alle speeltuinen in jouw wijk”
  • Nieuwsbrieven die één onderwerp uitlichten
  • Interne communicatie: handig tijdens een presentatie
  • Of maak zelf met een directe link een eigen QR-code aan (via een externe tool). Handig voor fysieke locaties: snel de toiletwagens, statiegeld punten of EHBO op een evenement vinden.  

Je maakt de link door in de viewer in te zoomen op het juiste punt, eventueel een locatie te openen die je wil uitlichten en vervolgens de URL te kopiëren uit de adresbalk. Deze link bevat automatisch de juiste coördinaten en instellingen. 

3. Houd het overzichtelijk: liever 3 kleine kaarten dan 1 hele volle 

Een kaart waar alle informatie op staat? Dat klinkt handig, maar voor gebruikers is het vaak verwarrend. Beter: 

  • Maak losstaande kaarten, elk met een duidelijk thema of doel. Neem Gemeente Groningen als voorbeeld: die gebruiken één kaart voor alle informatie rondom verkeer en wegwerkzaamheden.
  • Zet alleen lagen aan die relevant zijn. Zo blijft de kaart overzichtelijk en gericht op wat de gebruiker nodig heeft. 

Zo maak je het makkelijker om kaarten te embedden op verschillende pagina’s, ieder in een eigen context. 

Nynke, product owner van Mappi: "De kracht van een kaart ligt ook in het doelgericht inzetten van kaarten. Mensen willen snel iets vinden. Hoe specifieker je kaart, hoe beter hij in de praktijk werkt en gebruikt zal worden. Eén kaart voor alles is zelden de beste keuze.” 

4. Denk aan mobiel en toegankelijkheid 

Een kaart kan er op desktop goed uitzien, maar op mobiel of voor screenreader-gebruikers totaal anders werken. Houd daar rekening mee bij het delen: 

  • Test je kaart op mobiel
  • Zorg dat lagen overzichtelijk zijn
  • Gebruik niet te veel tekst per locatie
  • Groepeer informatie waar mogelijk
  • Zet filters aan 

 

Kortom: een kaart is nog krachtiger als je doelgericht deelt 

Met Mappi is het delen van je kaart technisch makkelijk en het is een goede manier om je data echt zichtbaar en bruikbaar te maken voor je doelgroep. 

Hulp nodig bij het embedden, linken of opzetten van een slimme kaartenstructuur? Laat het ons weten. We helpen je graag verder. 

Relevante artikelen